Woning verduurzamen aantrekkelijker met energiebesparingskrediet

Een duurzame woning is een comfortabele woning. Opgewekte warmte blijft langer binnen met behulp van zonnepanelen kan energie worden bespaard. Helaas vergt de toepassing van duurzame maatregelen een flinke investering die tot in de duizenden euro’s loopt. Gelukkig stimuleert de overheid deze maatregelen graag. Met een energiebesparingskrediet kunnen veel duurzame verbouwingen gefinancierd worden.

Overheid stimuleert duurzame maatregelen

Een HR-ketel, zonnepanelen en isolatiemaatregelen vergen een flinke investering. Natuurlijk verdient deze investering zich in een paar jaar terug. Niet iedereen kan echter de kosten voor aanschaf en montage financieren. Voor sommige maatregelen, zoals dakisolatie en de plaatsing van HR++ glas, is zelfs een verbouwing nodig. De overheid stimuleert deze maatregelen graag. Zo hadden consumenten in 2012 en 2013 de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor zonnepanelen. Dit bleek zo populair, dat het budget halverwege 2013 op was. Maar met een energiebesparingskrediet komt men ook een heel eind.

Aantrekkelijke lening tegen een lage rente

Met een energiebesparingskrediet kunnen consumenten goedkoper geld lenen voor duurzame investeringen. Het rentevoordeel dat consumenten kunnen behalen is zo’n 1 procent. Bovendien staat de overheid garant met een looptijd van 15 jaar. Zo heeft men voldoende tijd om de lening terug te betalen. Daarnaast blijft de rente 15 jaar lang gelijk. Met het energiebesparingskrediet mogen de volgende maatregelen worden gefinancierd:

  • Vloer-, gevel- en dakisolatie
  • Ramen, deuren en kozijnen
  • Warmte-terugwin-systeem
  • Zonneboiler, -panelen en –collectoren
  • HR-ketel met minimaal 120% rendement
  • Warmtepomp op gas of elektriciteit

Energielabel geeft de duurzaamheid weer

Bij een duurzame woning hoort een groen energielabel. Al een aantal jaar worden huiseigenaren verplicht om bij de verkoop van hun woning een energielabel te leveren. Hoe groener dit energielabel is, des te meer een woning zal opbrengen. Een energiezuinige woning is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Zo is zonne-energie goedkope energie. Wat teveel wordt opgewekt, kan worden teruggeleverd aan de energieleverancier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *