Groene verlichting: een goed idee

Nee, we hebben het niet over de kleur van het licht. Met groene verlichting bedoelen we verlichting met een ecologisch kantje. Ecologie speelt namelijk een steeds groter wordende rol in onze maatschappij. Ook met verlichting kan u uw steentje bijdragen.

Hoe?

Door te kiezen voor energiezuinige lampen en ecologisch geproduceerde armaturen.

Energiezuinige lampen

De meest energiezuinige lampen op de markt zijn LEDs. LED-verlichting gebruikt slechts een fractie van de stroom die een klassieke gloeilamp nodig heeft. Dat heeft twee voordelen: er moet minder energie opgewekt worden, en uw elektriciteitsfactuur daalt. LED-verlichting zorgt dus voor een win-win situatie.

Nog een voordeel van LED is de lange levensduur. Een doorsnee LED-diode gaat ongeveer 25.000 branduren mee. Dat is een veelvoud van halogeenlampen, spaarlampen en gloeilampen. Wanneer iedereen overschakelt op LED, zal de afvalberg weer een pak kleiner worden. Ook op deze manier heeft LED-verlichting een groen kantje.

Kortom; LED is erg interessant door:

  • Het lage energieverbruik
  • De lange levensduur
  • De compacte bouwvorm (wat ontwerpers meer vrijheid geeft)

groene-verlichting (1)

Ecologische productie

Groene verlichting is tevens gelinkt aan de productiemethode. Bepaalde producenten kiezen bewust om op een ecologisch verantwoorde manier hun verlichting te vervaardigen. Ze gebruiken bijvoorbeeld gerecycleerde materialen (zoals het Amerikaans/Nederlandse Graypants, die lampen maken van gerecycleerd karton), speciale verfproducten, transportmethoden met een lage CO2-uitstoot, enz. Soms kiest men er ook voor om groene initiatieven te steunen met een deel van de verkoopopbrengst. Al deze aspecten maken de productie van verlichtingsarmaturen milieuvriendelijker, wat goed nieuws is voor Moeder Natuur.

Samenvatting: zo maken verlichtingsproducenten hun productieproces milieuvriendelijker:

  • Ze gebruiken gerecycleerde materialen
  • Ze promoten de recyclage van oude lampen (bv. via Wecycle).
  • Ze verlagen de ecologische voetafdruk van hun fabrieken, bijvoorbeeld door zonnepanelen te installeren.
  • Ze kiezen voor CO2-vriendelijke transportmethoden.
  • Ze steunen lokale en internationale initiatieven die het milieu ten goede komen.