Houtkachels – Verwarmen op zijn groenst

Hij is vaak op een negatieve manier in het nieuws, wordt over het algemeen gezien als een veroorzaker van overlast en dat het een last is voor het milieu. Inderdaad, we hebben het hier over de houtkachel. Een product dat al honderden jaren gebruikt wordt om gehele huizen mee te verwarmen en zorgt voor een zeer hoog rendement.

Veel negativiteit

Er is altijd veel negativiteit rondom het gebruik van houtkachels voor de sfeer en de verwarming van een huis. In de meeste gevallen worden negatieve verhalen uitgelicht, wat bij de houtkachel vaak ook het geval is. Net als ieder ander product dient men zich aan enkele regels te houden, zodat het voor zowel de eigenaar van de houtkachel als de omwonenden aangenaam blijft. Wanneer men zich aan de regels houdt, is het een uitstekend product om mee te verwarmen en hoeft het geen overlast te veroorzaken voor de buurt.

Hoog rendement

De hedendaagse houtkachels hebben vaak een rendement van minimaal 75% en kan oplopen tot wel 95% bij een speksteenkachel. Dit houdt in dat er vrijwel geen warmte verspilt wordt om de ruimte te verwarmen. Hiermee is het rendement vrijwel gelijk aan dat van een ketel, waarmee menig huishouden in Nederland wordt verwarmd.

CO2-neutrale verbranding

Het stoken in een houtkachel zorgt voor een CO2-neutrale verbranding. Er wordt evenveel CO2 uitgestoten tijdens de verbranding als dat er opgenomen is door de boom tijdens het groeien. Daarnaast is hout een hernieuwbare energiebron, wat voor nu belangrijk is en in de toekomst van een nog groter belang gaat worden.

Het succes is droog haardhout stoken

De meeste problemen worden over het algemeen ervaren wanneer het haardhout niet tot een volledige verbranding komt, waarbij veel rook en fijnstof vrijkomt. De eerste stap tot een goede verbranding is het stoken begint bij het stoken van droog haardhout. Dit is het geval als het een vochtigheidspercentage circa 20% is.

Stook met droog haardhout en houd het voor iedereen leuk!