Overisoleren? Dat bestaat niet!

Goed isoleren is een ecologisch verantwoorde keuze. Het zorgt namelijk voor minder warmteverlies, wat je energiefactuur doet dalen en je CO2-voetafdruk verkleint. Sceptici zeggen wel eens dat te veel isoleren niet goed is. Kan men overisoleren? Helemaal niet!

Isoleren volgens de regelgeving
Tegenwoordig moeten woningen voldoen aan allerlei regelgevingen omtrent isolatie. Het is een manier van overheden om energiebesparende maatregelen te stimuleren.

Dat is tevens de reden waarom zoveel bouwers tegenwoordig voor een houtskelet woning kiezen. De open structuur van houtskelet laat men toe om meer isolatie te voorzien. Daarom is deze bouwmethode uitermate geschikt voor lage-energie en passiefwoningen.

Denk eraan dat de isolatie van een woning een beschermd volume vormt. Net als bij een ketting kan een zwakke schakel voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld: een woning met 14 cm muurisolatie, 10 cm vloerisolatie en 5 cm dakisolatie is niet in balans. Warmte stijgt immers. Het dak is dus een van de belangrijkste verliesposten. Daarom wordt er bij dit voorbeeld beter dikkere dakisolatie voorzien.

Meer doen
Uiteraard hoef je niet louter aan de regelgeving te voldoen. Je kan ook meer doen. Tegenwoordig zijn er naast passiefwoningen ook actieve woningen. Dit zijn huizen die meer energie opwekken dan nodig is. Ze hebben dus een super goede isolatie in combinatie met groene energie (zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler…). In de toekomst zullen we steeds meer van deze woningen tegenkomen.

Goed isoleren = goed ventileren
Wie goed isoleert moet ook het belang van een goede ventilatie kennen. Door de isolatie kan warmte en vocht zich ophopen. Voor een gezond binnenklimaat moet deze afgevoerd worden. Dat gebeurt via een ventilatiesysteem.

Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen. De meest gebruikte zijn C (natuurlijke aanvoer van verse lucht en een mechanische afvoer) en het systeem D (mechanische aan- en afvoer van lucht). Een ventilatiesysteem type D is meestal gekoppeld aan een systeem van warmterecuperatie. Het vraagt wel extra kanalen, maar deze kunnen subtiel weggewerkt worden (bijvoorbeeld tussen de wanden van een houtskeletbouw).

isolatie-dak