Zonnepanelen en salderen, hoe werkt het precies

Iedereen weet dat zonnepanelen helpen bij het bijdragen aan een schoner milieu. Ook weten veel mensen dat het een manier kan zijn om de energierekening naar beneden te krijgen. Wat minder mensen weten is dat je soms meer stroom opwekt met zonnepanelen dan dat je zelf verbruikt en dat je geld krijgt als je dit terug levert aan het openbare net. Hiervoor krijg je een zogenaamde terugleververgoeding, welke op EasySwitch.nl voor alle energieleveranciers zijn opgesomd.

Werking van zonnepanelen

Met behulp van zonnepanelen is het mogelijk om zonlicht om te zetten in elektrische stroom. Door een transformator wordt deze duurzame stroom omgezet in wisselstroom, klaar voor gebruik in jouw huis.

Als er iets dieper op de werking van zonnepanelen wordt ingegaan wordt duidelijk dat het zonlicht dat op de zonnepanelen schijnt ervoor zorgt dat silicium (het materiaal in de zonnepanelen) verandert in een halfgeleider en zorgt voor de elektrische stroom. Zowel bij direct als indirect zonlicht treedt dit proces op, dus ook met bewolking in de lucht wordt er stroom opgewekt.

Levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen wordt een levensduur ingeschat van 25 tot 30 jaar. Met een gemiddelde terugverdientijd van 9 jaar heb je altijd nog vele jaren om te kunnen profiteren van de investering. Veel mensen denken dat zonnepanelen in Nederland een laag rendement leveren. Het is zo dat bij een felle zon het rendement wel hoger licht, maar ook bij een bewolkte hemel zal het daglicht zorgen voor een hoog rendement.

Terugleververgoeding

Zoals eerder al gezegd krijg je als je energie teruglevert aan het openbare net terugleververgoeding. De teruggeleverde energie en de verbruikte hoeveelheid energie mag je jaarlijks tegen elkaar wegstrepen, dit heet salderen. Hiermee betaal je dus alleen voor het netto verbruik per jaar. De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. op EasySwitch.nl kan je vinden wat de terugleververgoedingen zijn per energieleverancier.